Raport privind starea invatamantului din Romania 2011 – partea a III-a

Cap I aici

Cap II aici

INVATAMANT UNIVERSITAR

Resurse umane

Numarul total al angajatilor din invatamantul superior public si privat a scazut fata de anul precedent cu aproape 3.000 de persoane. Cea mai mare scadere a avut loc in randul personalului didactic (-1.357 de persoane).

nr-cadre-didactice

Scaderea numarului studentilor corelata cu o diminuare a personalului didactic universitar a dus la continuarea reducerii raportului studenti / cadru didactic – acesta ajungand in anul 2010/2011 la 23 de studenti / cadru didactic.

Numarul de studenti

In anul universitar 2010/2011 scaderea numarului de studenti a continuat, in sistemul de educatie fiind cu aproximativ 100.000 de studenti mai putin in comparatie cu anul precedent.

nr-studenti

Rata bruta de cuprindere in invatamantul superior

(reprezinta numarul total al studentilor cuprinsi in invatamantul superior, indiferent de varsta, ca raport procentual din totalul populatiei din grupa oficiala de varsta corespunzatoare invatamantului superior)

rata-cuprindere

Ingrijorator este fenomenul constant de scadere a valorii indicatorului pentru populatia cu domiciliul in mediul rural – acesta diminuandu-se cu aproximativ 10% in ultimii 4 ani. Acest fapt indica accesul extrem de redus al persoanelor din mediul rural la invatamant superior si implicit crearea unei siatuatii dezavantajante pe piata muncii pentru aceste persoane.

Rata de absolvire a invatamantului superior

Voi reproduce mai jos valorile acestui indicativ desi consider ca metoda de calcul nu este cea mai potrivita. Indicatorul este raportat la persoanele cu varsta de 23 de ani iar acest lucru face ca el sa nu fie corect, din punctul meu de vedere. Absolvirea unui ciclu de studii universitare se face la varsta teoretica de 22 de ani, pe de alta parte eu as fi calculat rata de absolvire relativ la numarul studentilor inscrisi in ultimul an, INDIFERENT de varsta acestora.

rata-absolvire_0

indicatori-europeni_0

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*