uniformele scolare

Am auzit recent despre proiectul domnului Cezar Preda de a reintroduce obligativitatea uniformelor scolare pentru clasele I-VIII. Fiecare scoala ar urma sa decida tipul de uniforma.


Nu e prima data cand se pune problema uniformelor (de fapt cam in fiecare an reinvie subiectul), este insa prima data cand observ un asemenea consens in favoarea unui astfel de proiect. Exista desigur cateva explicatii.

Dupa revolutie, renuntarea la uniforme a fost vazuta ca un semn al libertatii. Posibilitatea copiilor si a tinerilor de a alege felul in care se imbraca la scoala este considerata un drept asociat noii libertati castigate dupa caderea comunismului. Este o expresie a individualitatii si a unicitatii individului.

In ultima vreme insa, degradarea continua a rezultatelor elevilor romani si pierderea prestigiului scolii romanesti au inceput sa ridice o serie de intrebari legate de cauzele acestui declin.

Poate uniforma ajuta la cresterea prestigiului educatiei? Este aceasta un simbol al respectului fata de colegi/profesori si al echitatii?

Nu cred ca va exista vreodata un consens – argumentele fiind puternice atat de o parte cat si de alta.

Uniformele ar putea elimina complexele de inferioritate ale elevilor proveniti din familii sarace. Un alt efect dorit este incurajarea elevilor de a lua in serios scoala si un anumit cod de conduita asociat acesteia.

Pe de alta parte elevii s-ar putea simti ingraditi in libertatea lor de a alege felul in care se imbraca.

Daca ne uitam la nivel international, vom vedea ca nici statele cu traditie nu au toate aceeasi politica. Uniforma este obligatorie in Japonia, India si Australia. Cele mai multe scoli din Anglia si Canada impun obligativitatea uniformei pe cand americanii par a fi mult mai deschisi tuturor optiunilor. In Finlanda, Olanda si Elvetia nu se poarta uniforme scolare.

Multe dintre colegiile de prestigiu din Anglia impun obligativitatea uniformei – dar aceasta este privita ca un simbol al excelentei in educatie asociate colegiului respectiv. Este un motiv de mandrie asadar pentru elevii respectivi sa poarte uniforma care ii plaseaza din start in cadrul unei elite.

In lipsa prestigiului scolii si a unei uniforme atragatoare pentru tineri, impunerea acesteia poate parea fortata.

In plus, din cate stiu, unele scoli din Romania au incercat deja reintroducerea uniformei cu foarte putin succes. Citez de pe un forum de elevi (greselile apartin autoarei mesajului respectiv): „Mda si noi avem….cica….Anul trecut am purtato mai mult ca ne schimbasem diriginta si aia facea un dita mai scandalul daca nu o aveam O.o….Acum a revenit vechea diriginta si ea nu face atata caz.De fapt anul asta inafara de primele 2 sapt nu am purtato deloc.Mai nimeni din sc nu o mai poarta rar vezi cate unu de a 5 a kre o poarta in rest nimeni. Poi daca tot am zis aceste lucruri sa zic si in ce consta uniforma, nu? Camasa alba si blugi [nimic anormal] si ce ma enerveaza pe mine la uniforma: esarfa la fete si cravata la baieti albastra cu dita mai simbolu scolii pe ea O.o Nici nu e de mirare k nu mai poarta nimeni uniforma.”

O alta opinie de pe acelasi forum, ceva mai coerenta: „Nu am purtat niciodata uniforma scolara, desi de cand am intrat la liceu, parca trebuia sa port. But, who cares? Daca nimeni nu o poarta, eu de ce sa o port? Da… spirit de turma!! Am purtat-o primele zile, pentru ca ne amenintau cu scaderea notei la purtare, dar au fost doar vorbe. Plus ca e foarte urata: un sacou de blug urat, grii, material dur, si pantaloni la fel, sacoul avand o dunga rosie la guler, a da, si optional am luat si o vesta, din acelas material, care era ceva mai draguta, cu niste nasturi mari si rosii. Dar sa vezi acelas lucru la fiecare in parte, dauneaza. Nu sufar sa vad pe cineva imbracat ca mine. Parca mi-ar fura felul meu de a fi. Nu suport sa vad pe cineva cu o piesa vestimentara ca a mea. Alta culoare, hai treaca-mearga. De cate ori am patit-o, mereu am ascuns piesa vestimentara, eh, in afara de blugi. E pur si simplu felul meu unic de a ma exprima prin hainele mele, iar atunci cand imi cumpar haine, caut sa fie cat mai unice posibil. Hai, ca am dat-o in alte chestii. Deci pana la urma, chiar nu imi place uniforma scolara. Parca mi-ar fura din personalitate. Iar eu sunt eu, nu sunt ceilalti.”

Si o opinie pro: „Ba, da’ aveti destul de mult timp liber la dispozitie pentru a va face cunoscuta ‘personalitatea’, lucru care de altfel mi se pare o porcarie. Pana la urma e scoala, nu parada, nu orice altceva. Daca s-ar imbraca toti cum vor sa-si arate “stilul” ar fi carnaval in fiecare zi. Eu personal sunt pentru uniforma, asa mi se pare mult mai normal.”

In concluzie, problemele scolii romanesti sunt profunde, iar introducerea uniformelor nu va produce decat eventual un efect marginal. Intre timp ar trebui sa avem o strategie nationala care sa permita doar celor mai buni profesori sa ramana in sistem iar salariile acestora sa ajunga la un nivel satisfacator, ar trebui sa alocam cel putin 6% din PIB educatiei, ar trebui sa refacem complet programa scolara, restul deciziilor de suprafata fiind doar pierdere de energie si timp.

3 thoughts on “uniformele scolare

  1. Foarte de acord, e o non-problema in educatie. Poate daca am ajunge sa ne punem problema culturii comunitatii scolii, ar putea deveni un element din ecuatie, dar e departe de a fi primul despre care merita sa discutam. Mai bine ne concentram pe cum sa atragem si sa tinem profesori tineri si capabili in sistem. Stiu cativa care fac treaba foarte buna dar o fac in ciuda conditiilor oferite si nu cu ajutorul lor.

  2. Pe de alta parte, e un subiect care tot revine in discutii, de ce? ma intreb daca nu cumva acest lucru dezvaluie faptul ca atat profesorii cat si parte din copii resimt tot mai intens inegalitatile sociale (copii vs copii; profesori vs copii) – poate ar trebui sa reflectam si asupra felului in care tocmai acest lucru va interfera cu procesul educatiei. Poate uniformele nu reprezinta o prioritate, dar perceptia intensa a diferentelor sociale reprezinta o problema si necesita atentie, cel putin in ideea unui invatamand de masa….

  3. Cu uniformele depinde mult cum se pune problema. Daca li se prezinta copiilor ca ceva extraordinar care ii va face pe toti care nu sunt la acel liceu sa ii invidieze – atunci va fi ok si va fi acceptata. Exact cum ziceai de colegiile din Anglia.

    Daca va fi doar impusa – atunci va fi respinsa.

    Problema a 2-a este cea de design. Daca obligi copii sa vina la scoala cu sacou negru in mijlocul verii vei avea probeleme. Perfect ar fi: sacou, pantaloni lungi, pantaloni scurti sau 3/4, tricou polo in vreo 3 variante de culoare, fusta si tricouri cambrate pentru fete. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*