viitorul cartilor

Mi-am achizitionat si eu noul Kindle. Mai mare, mai performant decat varianta sa anterioara. Sunt foarte incantata. Va ajunge la mine probabil la sfarsitul lunii viitoare.

De indata ce am inceput sa citesc despre Kindle, au inceput sa imi explodeze in cap mii de posibilitati. Eu cred ca de fapt acesta este viitorul cartilor: varianta electronica! Exista si considerente ecologice – nu se vor mai taia atatea paduri pentru a produce carti de hartie, dar este vorba si despre viteza informatiei.

Inainte, cartile comandate pe Amazon imi ajungeau intr-o luna. Acum pot comanda cartile in format electronic si ele ajung in 5 minute! De oriunde din lume.

Costul este de asemenea un factor. Echipamentul intr-adevar costa multisor: 500 de dolari. Dar daca ma gandesc ca urmeaza sa cumpar carti electronice mult mai ieftine, de zeci de ori mai ieftine decat cartile clasice, imi dau seama ca investitia mea va fi amortizata destul de repede.

Si apoi imaginati-va… Poti purta cu tine tot timpul, oriunde ai fi: in metrou, in avion, in masina, 3’500 de carti! 3’500 de carti intr-un Kindle ce cantareste cateva sute de grame. Mi se pare incredibil.

Si posibilitatile de-abia acum se deschid: ce ati zice de un youtube al cartilor? Oameni din toata lumea sa incarce pe site propriile carti si astfel sa ai acces instantaneu la milioane de materiale. Si sa poti descarca absolut ce carte doresti. Da, vor exista si tot felul de carti slabe, proaste, acolo.. Dar cui ii pasa? Important e sa stii ce sa cauti si sa gasesti acolo si materiale de calitate.

Sunt insa niste piedici, desigur. Drepturile de autor sunt una dintre ele. Insa eu sunt sigura ca de fapt acesta este viitorul iar editurile si autorii insisi trebuie sa regandeasca de fapt aceasta industrie si sa descopere posibilitati alternative de finantare.

Ma gandesc la faptul ca, de vreme ce exista www.liternet.ro – inseamna ca se poate. Si se poate la scala mare.

Bineinteles ca nostalgicii imi vor spune ca nimic nu se compara cu senzatia pe care o ai cand tii o carte adevarata in mana. Si mie imi place sa amusin cartile, mai ales pe cele proaspat scoase de sub tipar.. mirosul de cerneala proaspata e ca un fel de drog. Inteleg insa ca obiceiurile noastre se modifica in continuu. La naiba, traim intr-o lume care se schimba in fiecare zi. Cel putin din punct de vedere tehnologic. Iar noi trebuie sa ne adaptam.

4 thoughts on “viitorul cartilor

  1. E fain Kindle, insa cred ca vor avea o problema destuld e mare cu iPad-ul celor de la apple. Costurile celor doua sunt destul de apropriate insa pe iPad poti sa faci o groaza de alte chestii, plus ca are ecran color si de asemenea ar mai fi si modul in care cei de apple vand ceva. Modul in care arata interfata pentru carti este super, oricum ei au stat tot timpu super la capitolul “user experience”.

    Legat de un youtube al cartilor este ceva asemanator pe http://books.google.com/books si http://www.scribd.com/scribbd

  2. de ceva timp ma bate si pe mine gandul sa-mi cumpar un Kindle, dar n-o sa fac pasul asta pana nu citesc parerea unui roman in legatura cu el. cand iti soseste, poti sa scrii un review despre Kindle? Ar fi foarte util

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*