update Orizonturi Deschise

Dupa cum stiti, pe 18 iulie am publicat listele bursierilor din programele Inventeaza-ti Viitorul si Orizonturi Deschise.

In cazul celui de-al doilea program, am putut anunta doar o lista partiala, deoarece Juriul a solicitat mai mult timp. Aceasta prelungire a fost justificata de numarul foarte mare de dosare primite dar si de calitatea foarte buna a acestora, lucruri care au facut ca procesul de evaluare sa fie unul laborios.

Imediat dupa anuntarea rezultatelor, am inceput sa primim mesaje de la mai multi candidati care ne-au anuntat ca au nevoie de raspuns mai devreme. Problema este ca mai multe universitati solicita informatii in legatura cu posibilitatile de finantare ale studentilor pana cel mai tarziu la sfarsitul lunii iulie.

In consecinta, am luat foarte in serios feedback-urile primite de la acesti tineri.

Am vorbit duminica cu membrii juriului si am reusit sa obtinem o promisiune ca pana cel mai tarziu joi pe 23 iulie, lista completa a castigatorilor va fi disponibila.

Ii rog pe cei interesati sa urmareasca site-ul fundatiei pentru a vizualiza rezultatele.

5 thoughts on “update Orizonturi Deschise

 1. Buna ziua,

  As dori si eu sa felicit initiativa dumneavoastra este laudabil ca o astfel de actiune a inceput sa ia contur si in tara noastra.
  Am si eu o observatie in legatura cu procesul de selectie din anul acesta.
  Din cate am inteles au fost nevoie de mai bine de 4 saptamani pentru a decide bursierii in domeniul stiintelor economice. Chiar si plecand de la supozitia ca mai mult din jumatatea inscrierilor a venit din partea candidatilor la sectiunea stiinte economice, tot nu pot sa inteleg cum juriul va putea analiza la fel de minutios si va putea lua o decizie la fel de corecta pentru noi ceilalti in doar cateva zile. La inceput ati spus ca aveti nevoie de inca doua saptamani acum ati redus timpul de evaluare la 3 zile. Este totusi o mare diferenta intre cele doua variante fapt ce ma ingrijoreaza si ma face sa ma gandesc la corectitudinea procesului de selectie pentru restul bursierilor. Asta e dubla discriminare in opinia mea: timpul de asteptare este mai pare si durata de evaluare a aplicatiilor noastre cu mult mai redusa.
  Inteleg foarte bine solicitarile celorlalti eu sunt in aceeasi situatie trebuie sa prezint situatia financiara pana la sfarsitul lunii iulie din aceasta cauza multi dintre noi se simt nedreptatiti.

 2. Buna ziua si multumesc pentru mesaj.
  Nu va faceti griji in legatura cu obiectivitatea evaluarilor. La 18 iulie dosarele pentru celelalte domenii erau partial evaluate, adica notate de doar unul sau maxim 2 membri ai juriului.

  Nu se ia procesul de la 0, doar se asigura ca fiecare dosar sa fie evaluat de catre cel putin 3 membri ai juriului ca si in cazul stiintelor economice.
  Initial juriul a dorit 2 saptamani, insa la insistentele noastre s-au reorganizat si au impartit domeniile in asa fel incat sa putem oferi rezultatele pe 23.

 3. Buna ziua

  Incep si eu prin a va multumi tuturor celor de la fundatie pentru munca deosebita pe care o depuneti si pentru profesionalism!
  Intrebarea mea este in legatura cu motivele juriul fundatiei de a modifica ponderea pe domenii in cazul burselor Orizonturi deschise, 2009-2010.
  Inainte de deadline-ul de la 15 iunie, dna Baltag afirma intr-un interviu acordat in redactia HotNews.ro ca distribuirea burselor va fi urmatoarea:

  “…Avand in vedere ca vom pondera bursele pe domenii, respectiv 30% Stiinte Economice, 30% Inginerie, Stiinte Exacte si IT, 20% Stiinte Socio-Umane si 20% altele (arta de exemplu)”.

  Am vazut rezultatele partiale ale burselor afisate pe site, iar aceasta distribuire s-a modificat in urmatoarea:
  Stiinte Economice (35%),

  Inginerie, Stiinte Exacte si IT (35%),

  Stiinte Socio-Umane (15%),

  Alte Domenii (15%).

  Apoi se afirma :

  “Astfel, au fost selectati 26 de studenti in Stiinte Economice, si urmeaza sa fie selectati 24 de studenti la Inginerie, Stiinte Exacte si IT, 10 studenti la Stiinte Sociale si 10 in alte domenii.”

  Ceea ce inseamna 70%, nu 100%, deci numarul total de burse in acest an este de 70. Spun asta deoarece candidatii noi nu au acces la cele 30 de locuri ale studentilor refinantati. Consider ca aceste locuri trebuiau alocate separat de cele 100 declarate. Pentru ca refinantarea lor din bugetul aferent anului universitar 2009-2010, reduce considerabil sansele noilor candidati care au pierdut, din start, 30 de locuri. Atunci cand a inceput depunerea aplicatiilor nu scria nicaieri ca exista locuri speciale pentru refinantare, ci ca vom concura pe 100 de locuri.

  Pe de alta parte, sa inteleg ca sunt foarte multi candidati in domeniile Stiinte Economice si Inginerie, IT si prea putini la Stiinte Sociale si alte domenii ? Noua distribuire a numarului de burse reduce numarul de locuri pentru acestia din urma care, oricum, beneficiau de cele mai putine sanse de finantare. De exemplu, pentru sectorul Alte domenii numarul de locuri se reduce la jumatate fata de afirmatia dnei. Baltag din luna iunie.

  Va multumesc pentru rabdarea de a fi citit aceste randuri!
  O seara frumoasa 🙂

 4. Buna dimineata si multumesc pentru mesaj si pentru intrebari.

  Incerc sa clarific niste lucruri:

  Procentele pe care le-am mentionat in interviu au fost propuse inainte de a primi dosarele de candidatura si inainte de a incepe efectiv procesul de jurizare. Dupa ce primul val de evaluare a fost realizat, Juriul mi-a comunicat alte procente, dar eu zic ca nu modificate semnificativ.

  Anul viitor, aceste procente vor fi de asemenea diferite, in functie de strategia juriului si in functie de necesitatile semnalate pe piata muncii din momentul respectiv.

  Daca ne referim la 2009, juriul a sesizat o nevoie mai mare pe piata muncii pentru domeniile economic/finante/banci dar si Inginerie, Stiinte Exacte si IT.

  Numarul total de burse pentru acest program este 100 / an.
  Intr-adevar, anul acesta noii candidati au acces la 70 de locuri (30 fiind alocate vechilor bursieri care urmeaza programe mai lungi de un an). Insa noi nu aveam cum sa comunicam aceste cifre intr-un mod exact inainte de luna iulie deoarece nu cunoasteam numarul celor care vor ramane in program de anul trecut.

  Si spun asta pentru ca bursierii nostri semneaza un contract de bursa privata prin care isi asuma niste obligatii: cea mai importanta fiind aceea ca dupa primul an de studii sa se pozitioneze intre primii 35% din cohorta lor. Atunci cand am comunicat programul Orizonturi Deschise nu cunoasteam numarul celor care vor respecta toate conditiile si vor ramane astfel in program. Am decis sa reglam informatiile pe parcurs, pe masura ce detineam mai multe date in asa fel incat sa nu provocam confuzie.

  Este intr-adevar o informatie care apare numai incepand cu cel de-al doilea an de burse, adica acum. In primul an de burse, 2008, nu a fost nevoie sa precizam acest lucru pentru ca aveam 100 de burse disponibile si nu aveam “vechi” bursieri. Incepand cu anul acesta toata lumea va sti ca noi finantam programe de studii si nu ani.

  Ni se pare o investitie proasta sa acorzi o bursa unui tanar timp de un an de zile iar apoi sa i-o retragi. Nu vedem niciun motiv pentru care am face acest lucru, atata vreme cat bursierul respectiv si-a indeplinit toate obligatiile.

  Pe de alta parte, bugetul anual al acestui program este de 1’500’000 USD pe an. Acordam 100 de burse pe an.
  Si pentru ca situatiile scolare ale vechilor bursieri nu ne parvin decat pe la sfarsitul lunii iunie- cateodata chiar in luna iulie, nu vom putea sti cu siguranta numarul de burse alocate noilor candidati decat inainte de anuntarea rezultatelor poate cu o saptamana sau doua.

  Eu cred ca chiar aceasta sustinere pe termen lung si nu pe un an de studiu face ca acest program de burse sa fie unul bun si de incredere. Ganditi-va cum ar fi sa castigati aceasta bursa anul acesta, sa faceti mari eforturi pentru a va pastra in primii 35% (si credeti-ma, primul an de studiu e de multe ori extrem de dificil) iar dupa acest an noi sa va anuntam fie ca nu va mai finantam, fie ca veti intra in competitie cu inca 600 de tineri extrem de buni si performanti.

  Apropos de numarul candidaturilor – numarul celor de la Stiinte Socio-Umane sunt cele mai numeroase, intr-un mod covarsitor chiar. Nu are legatura numarul bursierilor cu numarul candidaturilor, nu sunt corelate. Numarul bursierilor este adaptat in functie de necesitatile pietei muncii.

  Inca un lucru: concurenta la acest program de burse este foarte, foarte dura. Si spun asta gandindu-ma la faptul ca am observat, fata de anul trecut, o evolutie atat a numarului de candidati dar si a calitatii acestora. Din cele peste 360 de dosare eligibile care au ajuns la noi anul acesta, nu cred ca am vazut doua sau trei pe care sa le consideram din start “slabe”. Sunt tineri care merg intr-adevar la cele mai bune universitati din lume. Cu recomandari foare calduroase, cu un parcurs academic ireprosabil si multe activitati extracurriculare. La anul probabil vor fi chiar mai multe si poate chiar mai bune iar numarul disponibil pentru noii bursieri va fi probabil un pic mai mic decat anul acesta.

  Eu nu pot decat sa ma bucur ca avem atatia candidati atat de buni, sa regret ca nu putem noi sa ii sustinem pe toti, insa de asemenea, vreau sa sper ca cei extrem de buni care nu primesc bursa de la noi, sa gaseasca totusi mijloace sa isi finanteze studiile. Ar fi pacat sa se iroseasca si sa nu isi urmeze visul doar pentru ca nu au obtinut o bursa de la noi.

  Sper ca raspunsurile sa va fie de folos.

 5. Buna ziua,

  Cati candidati au fost eligibili la fiecare categorie?

  Multumesc anticipat pentru raspuns,
  Andreea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*