lista bursieri

In noaptea aceasta publicam lista celor 5’600 de bursieri pentru cel de-al doilea an de derulare a programelor de burse Inventeaza-ti Viitorul si Orizonturi Deschise.

Nu a fost deloc o alegere usoara pentru juriu, candidatii au fost mai multi si mai buni decat anul trecut. Cel putin in Orizonturi Deschise am avut cam 50 de candidati care mergeau in primele 10 universitati ale lumii (Harvard, Oxford, Cambridge). Restul pana la 480 tot in universitati de top (in primele 200 in Topul QS).  Toti cu CV-uri impresionante, cu experiente profesionale si mai ales cu activitati extracurriculare. Daca anul trecut am putut acorda numai 60 de burse pentru mastere si doctorate, anul acesta cu siguranta nu vom avea nicio problema in a acoperi numarul de locuri disponibile.

5 thoughts on “lista bursieri

 1. Cred ca e necesar sa va felicit din nou pentru initiativa privind aceste burse. Toutsi in acest an, cred ca puteti fi si dumneavoastra de acord, ca lucrurile nu s-au desfasurat chiar perfect sau macar in conformitate cu programul pe care l-ati anuntat de mult timp si a-ti tinut sa-l subliniati cu fiecare ocazie. Nu pun la indoiala transparenta procesului deciozinial in cadrul fundatiei dumneavoastra, dar cred ca toti cei 200-300 de participanti care au fost exclusi de aceasta prima runda de rezultate merita sa primeasca un raspuns elocvent la cateva intrebari:

  1. Care aspect din metodologia utilizata va determinat sa decideti intai bursele pentru domeniul economic? Nu vreau sa cred ca e vorba de vreun fel de discriminare din partea fundatiei.

  2. De ce procesul de acordare a burselor s-a prelungit cu doua saptamni si nu cu 2-3 zile sau 5?

  3. Toate universitatile de top din Statele Unite ale Americii si cateva din Marea Britanie solicita documente doveditoare prvind finantarea fiecarui student, de obicei pana la 1 august. Acestea trebuie sa contina semnatura si extrase de cont din partea sponsorului. Este clar ca acei studenti sunt admisi la un astfel de program si care vor fi selectati pe data 3 august pentru bursa orizonturi deschise, nu vor putea beneficia de ea. Cum veti rezolva aceasta situatie?

  Din cate am auzit anul trecut procesul de acordare a burselor a fost unul extrem transparent si chiar a adus fundatiei dumneavoastra o serie de distinctii, premii sau afilieri internationale. Sper pentru mine si pentru ceilalti candidati care nu au fost pana acum inclusi in procesul de selectie, ca in urmtorii dumneavoastra pasi veti lua in considerare si cele cateva sugestii de mai sus.

 2. Multumesc pentru mesaj.

  Sa le luam pe rand:

  Juriul programului Orizonturi Deschise este format din 5 persoane (Dan Pascariu, Emil Hurezeanu, Ionel Haiduc, Petre Roman, Andrei Plesu). Domniile lor sunt cei care au evaluat si evalueaza fiecare dosar in parte si noteaza in functie de o grila de evaluare. Deoarece am tinut neaparat ca cel putin 3 membri ai juriului sa evalueze fiecare dosar, iar anul acesta am avut foarte multe candidaturi, este un proces care dureaza mai mult decat estimasem.
  La ultima intalnire a juriului, acesta a finalizat doar lista pentru domeniile Economice. Nu este o alegere discriminatorie ci aleatorie as spune eu. Tot la ultima intalnire, Juriul ne-a transmis cateva lucruri.. printre care si nevoia de a primi mai mult timp pentru selectionarea bursierilor pentru celelalte domenii. Membrii ne-au spus ca dosarele sunt foarte bune si este foarte dificil de facut selectia. Dar isi doreau totusi foarte mult sa faca o alegere obiectiva, si nu una grabita asa ca am cazut de acord sa prelungim aceasta perioada.
  Cele 2 saptamani au fost solicitate de juriu, insa daca ei vor putea termina mai repede, o sa anuntam cat de repede putem.

  Ca o nota la ceea ce ati spus despre anul trecut… Dati-mi voie sa va contrazic.. Anul trecut, fiind primul an, am intampinat multiple dificultati si am facut desigur si greseli. Anul acesta am incercat sa comunicam mult mai mult, am avut eu personal tot felul de interviuri in care am precizat care vor fi criteriile de evaluare si tot felul de informatii utile pentru candidati. Eu zic ca anul asta stam deja mai bine in multe aspecte ale programului, mai ales in transparenta. Si tot ca o imbunatatire, anul acesta vom da sigur 100 de burse, pe cand anul trecut juriul nu a putut alege decat in jur de 60…

  Oricum, suntem deschisi la sugestii despre cum putem imbunatati programul 🙂

 3. Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra prompt.

  Intr-adevar, evaluarea unui numar mare de dosare poate fi o munca laborioasa si este extrem de laudabil ca atat dumneavoastra cat si juriul incercati sa aplicati o metodologie cat mai obiectiva. Dar nu ati raspuns unui comentariu, poate celui mai important. Alegerea aleatorie de care vorbiti totusi a dat nastere unui grad de discrinare. Va voi da un exemplu: am observat ca pe lista cu castigatorii burselor din domeniul economic trei vor merge la London School Of Economics. Stiu ca exista un numar de candidati din alte domenii, printre care ma aflu si eu, care au fost admisi la acesta universitate de prestigiu. Una dintre din conditiile pentru inmatricularea la LSE este furnizarea unui Financial Undertaking Form pana la data de 1 august. Cred ca se poate vorbi de discriminare atunci cand realizezi ca acei candidati din domeniul economic care au primit bursa din partea fundatiei dumneavoastra vor putea sa transmita acest formular pana la 1 august, pe cand cei se incadreaza in alte domenii, daca vor primi un raspuns favorabil din partea dumneavoastra pe 3 august, acesta va fi practic inutil. Aceasta logica se poate aplica nu numai in cazul LSE. Din punctul meu de vedere aceasta este singura probelema privind modul in care s-a desfasurat selectia de pana acum.

  Va felicit pentru interventiile pe care le-ati avut in media si sesiunile in care ati comunicat online. Modul in care ati actionat premergator publicarii acestor prime rezultate a fost intr-adevar laudabil.

  Va multumesc:)

 4. Ce pot sa spun in momentul asta este ca vom tine cont de asta si vom presa juriul sa ne dea rezultatele mai repede..

  Cred ca de luni vom incepe sa sunam la candidati sa ii intrebam ce constrangeri de calendar exista.

  In mod clar cu cat dam rezultatele mai repede cu atat e mai bine pentru toata lumea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*