de ce este nevoie de o gala a premiilor in educatie?

Marturisesc ca inca de cand am pornit proiectele acestei fundatii m-am gandit permanent la posibilitati de a influenta intr-un mod pozitiv sistemul educational romanesc. Si la a face acest lucru intr-un fel cat mai eficient posibil. Am considerat intotdeauna ca nu numai Ministerul Educatiei, nu numai profesorii si nu numai scolile pot realiza schimbari. Educatia este si responsabilitatea noastra, fie ca suntem angajatori, parinti, jurnalisti sau organizatii neguvernamentale. Cred cu putere ca lucrurile se pot face cu succes impreuna, comunicand unii cu ceilalti, lucrand impreuna pentru acelasi obiectiv: acela de a creste prestigiul si mai ales valoarea intrinseca a scolii romanesti.

Am auzit in ultima vreme prea multe scandaluri legate de educatie: violenta in scoli, abandon scolar, neadaptarea programei scolare la nevoile angajatorilor si ale pietei muncii, lipsa unui invatamant superior de calitate. Sunt toate probleme reale, desigur. Si este bine sa vorbim despre ele.

Dar oare este suficient?

Este suficient sa criticam scolile pentru anacronism, profesorii pentru metode invechite, ministerul pentru lipsa viziunii, studentii pentru ca sunt vanatori de diplome obtinute facil? Este oare moral sa facem toate aceste lucruri fara sa oferim o alternativa? Fara sa incercam constructiv sa imbunatatim lucrurile? Eu personal prefer, atunci cand vad un lucru gresit din punctul meu de vedere, sa il critic DOAR daca am o idee mai buna. Daca nu am o propunere constructiva despre felul in care lucrurile pot fi imbunatatite, prefer sa tac. Critica in vid doar de dragul criticii imi displace.

Cand este vorba despre educatia din Romania, in activitatea noastra am intalnit oameni minunati, profesori extraordinari care nu se considera doar furnizori de informatie, ci formatori de caractere.. studenti care se implica in cauze sociale, care se asociaza in organizatii ce fac proiecte ambitioase, scoli de la sate care se lupta si cauta finantari pentru a oferi putinilor lor elevi conditii decente de studiu. Acesti oameni exista.. si lucreaza deja la mult ravnita schimbare. Numai ca nu se fac auziti, nu sunt valorizati.. Nimeni nu le multumeste pentru eforturile lor si mai ales pentru rezultatele lor. De cele mai multe ori ei ajung sa simta ca munca lor nu este apreciata.. si de multe ori pur si simplu se resemneaza. Sau pleaca.

Pentru ei am conceput Gala Premiilor in Educatie.. eveniment menit a-i scoate in fata si a-i promova pe oamenii merituosi si frumosi din educatie. Este o ocazie sa le multumim si sa le spunem ca noi credem in ei. Sunt 9 categorii, 27 de premii acordate in total si un buget total al acestora de 200’000 EUR.

Anul acesta este primul an in care derulam acest proiect. Un an in care vom afla multe lucruri, in care vom face greseli din care vom invata. In a patra zi de inscrieri aveam deja peste o suta de candidaturi. Se pare ca lumea a inteles ceea ce ne propunem si doreste sa se implice in acest proiect. Fie ca sunt membri ai Juriului galei, fie ca sunt jurnalisti care scriu despre acest proiect, fie ca sunt candidati. Speram ca in viitor si altii sa ni se alature si sa facem acest eveniment unul de referinta pentru educatie.

One thought on “de ce este nevoie de o gala a premiilor in educatie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*