ce inseamna sa fii bun

Acelasi adolescent care astazi trece indiferent pe langa o batrana cazuta pe strada, ieri a salvat de la moarte o fetita care se ineca. Tanarul care intinde acum 10 lei unui cersetor in fata unui restaurant de fite, ieri i-a dat o palma grea fiului sau care a varsat din greseala un pahar cu apa.
Oamenii sunt fiinte tare complexe si incep sa cred ca este foarte gresit sa judeci o persoana fara sa incerci sa o intelegi.. fara sa te gandesti la toate conditiile care duc la un anumit gest sau fapta. Daca ai sta de vorba cu adolescentul mentionat anterior, ai afla ca nu a vazut-o pe batrana cazuta, preocupat fiind si absorbit de gandul la noul examen. Numai ca nu ne dam ragazul asta. Nu ne lasam timpul de a intelege, ne grabim sa judecam.


In opinia mea, oamenii nu sunt buni sau rai. Oamenii sunt, in esenta lor, la fel. Gandindu-ma la faptul ca cei care au infaptuit Holocaustul erau de fapt oameni foarte normali ca mine si ca tine, dar au ajuns de fapt sa puna in aplicare atrocitati nascocite de minti bolnave*, imi dau seama ca in diferite circumstante, in diferite conditii, acelasi om poate fi inger sau demon. Avem posibilitati nebanuite.. de bunatate si cruzime in cantitati aproape egale. Avem desigur liberul arbitru de a alege sa fim buni atunci cand toate circumstantele ne imping sa facem rau. Probabil ca aici sta raspunsul.
*Becoming Evil: How Ordinary People Commit Genocide and Mass Killing, de James Waller

One thought on “ce inseamna sa fii bun

  1. Perceptia senzoriala personala difera de la individ la individ…in acelasi loc si moment, unuia ii este cald si altuia frig…unuia ii este bine si altuia rau…unul vrea lumina si altul intuneric….si daca lucrurile, faptele, simtirile, sunt atat de radical diferite de la individ la individ, ce sa cerem de la perceptia mentala…care este filtrata de mii de neuroni si alterata de experienta personala, de inhibitii, de introvertire/extrovertire sau de prejudecati, de edicatie si mediu personal si social. Si atunci, ma intreb: cine este cu adevarat bun si cine nu? Poate ar trebui sa nu mai “judecam” matematic, in ce proportie cineva e bun sau nu; sa ne concentram, in schimb, pe descoperirea bunului din sine, din fiecare. Si, odata constientizat, un lucru bun aduce o satisfactie personala. Un zambet. O senzatie de bine. Astfel, transformand slabiciunea personala, definita prin termenul egoism sau ego, intr-un avantaj, raspandim bine ca sa primim, din interior, bine, Un val de bine. De multumire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*